FIT leczo

FIT leczo

FIT leczo

Ta Sobota to był  dla mnie dzień gotowania ze szczególnym natchnieniem. Nie musiałam się nigdzie spieszyć, telefony zamilkły, a ja mogłam popichcić z fantazją. Mój młodszy syn – zawodnik Squasha potrzebuje wielu składników odżywczych podanych w smaczny i dietetyczny sposób.

Gotując z myślą o nim przyrządzam dania dla wszystkich domowników, nie chcąc być więźniem w kuchni przygotowuję jeden posiłek taki sam dla wszystkich.

Do rzeczy. W tę Sobotę przygotowałam dwa dania : jedno FIT, a drugie SUPER FIT

Warzywne leczo FIT

Przepis dla czterech osób

Składniki :

2 średnie białe cebule

3 ząbki pokrojonego czosnku

1 dość  duży kabaczek

2 czerwone papryki

2 średnie ogórki kwaszone

4 sparzone i obrane ze skóry pomidory

1 łyżka oleju kokosowego

Przyprawy do smaku ( sól, pieprz, zmielony kminek, świeża natka pietruszki )

Do dużego garnka włożyłam 1łyżkę oleju kokosowego po jego roztopieniu wrzuciłam czosnek i cebulkę .  Szkliłam składniki w otwartym garnku. Następnie wrzuciłam pokrojoną w dość dużą kostkę czerwoną paprykę, następnie obrany ze skóry i pokrojony również w bardzo dużą kostkę kabaczek. Całość zakryłam pokrywką i piekłam. Następnie dodałam pokrojone ogórki i pomidory.

Gdy wszystkie składniki lekko się poddusiły przyprawiłam do smaku (my lubimy pikantne dania).

Po ok. 15 minutach danie było gotowe.

Ja serwuję na dużych liściach sałaty i całość posypuję ziołami.

 

 Niedziela również należała do super warzyw- SUPER FIT

Dane dla 4 osób

Składniki:

2 średnie czerwone cebule

1 bakłażan

8 dość dużych marchewek

4 pietruszki – korzeń

1 dość duży batat

1 czerwona papryka

Oliwa z Chili do skropienia oraz do posypania nasiona słonecznika, pestki dyni i odrobina sezamu.

Wszystkie warzywa myję i obieram ze skórki.

Przygotowuję foremkę i wykładam ją pergaminem.

Na nim wykładam obrane i pokrojone wzdłuż warzywa (za wyjątkiem batatu, bakłażana i papryki).Całość skrapiam oliwą z Chili, posypuję nasionami i pestkami, przykrywam folią aluminiową (dość szczelnie). Danie wkładam do piekarnika z termo obiegiem na  200 stopni Celsjusza i wyjmuję gotowe po godzinie.

Podaję na talerze z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego i posypuję posiekaną natka pietruszki.

Polecam gorąco jest pyszne.

Małgosia

 

zamknij menu
×

Koszyk